Det sägs ofta att sagor är något man bara läser för barn. En kort stund av verklighetsflykt, en resa in i fantasins riken. I sagan är allt ofta lite vackrare, lite mer spännande, mörker och ljus är tydligare, gott och ont kanske lättare att urskilja.

Men när man inte är barn längre, vad ska man göra med sagan då? 

I den här nya säsongen av Myter och mysterier ska vi försöka ta sagan på allvar. Vi kommer då bege oss ut på en lång vandring. Som röd tråd har vi Tolkiens triologi Sagan om ringen, men tanken är att vi ska försöka hitta nått helt allmängiltigt, nått som binder alla sagor samman. 

Och frågan är då om sagan verkligen bara är för barn? Tänk om sagan snarare handlar om det mest allvarliga som finns? Tänk om sagan är en karta till själva livet? I det här första programmet tar vi inledningsvis avstamp i tre på ytan ganska så olika konstnärliga verk. 

Det är en scen på ett värdshus i det lilla landet Fylke där Tolkiens hober bor i början av den långa berättelsen. Det är en dikt av Tomas Tranströmer. Och det är en av vår tids mest klassiska filmscener. Det handlar då om filmen Matrix där huvudpersonen Neo möter sin blivande läromästare Morpheus, döpt efter sömnens gud i den grekiska mytologin. I sin hand har Morpheus två piller, och Neo måste göra ett val. 

Ta det blå pillret och då kommer fortsätta att sova. Ta det röda pillret och du kommer plötsligt få reda på hur världen egentligen ser ut.